izlozba
pozega
free counters
Free counters
veverica i lesnik sadnica leske
 


 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 
Е Д У К А Ц И Ј А

 

Видео! Погледајте нашу плантажу и уживајте

Првих десет година нашег рада

Невреме и град! август 2016

На почетку августа месеца наш крај је погодило невреме праћено јаким градом који је направио велику штету воћњацима, погледајте

Контрола заштите леске! јул 2015

pss leska

У јулу месецу нашу плантажу је обишао и дипл.инг Гавриловић Миленко из Пољопривредне саветодавне стручне службе из Ужица са којим смо се консултовали око заштите леске и који нам је дао савете како у будуће да ефикасно вршимо заштиту леске у складу са временским приликама.

Орезивање леске! март 2013

орезивање леске

Резидба леске је неопходна ради повећања родности стабла. Један од начина орезивања леске је и уклањање једногодишњих изданака.

Уклањањем једногодишњих изданака леске се омогућава да се већи део хранљивих материја допрема до листова и плодова, а самим тим биљка боље напредује и плодови су пунији. У супротном велики део хранљивих материја одлази на изданке.

Цветање леске! фебруар 2013

leskin cvet

Формирање мушких цветова почиње крајем јуна или почетком јула месеца а женски цветови се формирају до августа месеца. цветање леске креће крајем јануара месеца (за наше поднебље) и завршава се до краја фебруара месеца.

Цвет има функцију да формира плод и семе и да на тај начин обезбеди одржавање врсте. Код леске иста грана носи и мушки и женски цвет.

Мушки цветови су поређани на гранама из предходне године у облику реса и груписани су по 2-3 ресе па и до 10 реса у групи. Ресе су цилиндричне и дугачке од 4 цм пре цветања па до 20 цм у периоду цветања.

Женски цветови се налазе у пупољцима и груписани су у цвасти, налазе се у доњим деловима гране или у горње 2/3 гране.

Штеточине!

Лешников жижак - Curculio nucum L. - се јавља свуда где се гаји леска. Ларва жишка је дуга 10 - 16 mm, бела са браон главом.

Жижак има једну генерацију годишње, презимљава у стадијуму ларве у земљи на дубини 10 - 20 cm. Одрасли жижак се појављује у мају - јуну месецу и јаја обично полаже у јуну месецу када женка прогризе омотач плода и љуску лешника и направи мали отвор кроз који полаже јаја, који затим затвори.

У једном плоду се развија само једна ларва која се храни језгром плода док он не отпадне. Крајем јула или у августу ларва направи округли отвор на плоду кроз који излази и увлачи се у земљу.

lesnikovzizak larvazizska1

 

Орезивање леске


orezivanje zastita petar

За саму едукацију о лешницима и узгајању леске нема много литературе, те је неопходна сарадња са другим узгајивачима леске и пољопривредним стручним службама.

Ми смо остварили изузетну сарадњу са ПОЉОПРИВРЕДНОМ СТРУЧНОМ СЛУЖБОМ из Ужица чије савете примењујемо у реализацији свих агротехничких мера на нашој плантажи.

Ове године смо имали огледно предавање на тему Начини орезивања леске које је извео дипл.инг Јоковић Петар из ПСС Ужице и Заштита леске од могућих болести и штеточина које је извео дипл.инг.Гавриловић Миленко из ПСС Ужице.

Познато је да леска тражи плодна земљишта која су растресита. Наше искуство је показало да леска изузетно успева на делу земљишта где преовладава глина где су се саднице одлично примиле.

Прво орезивање леске смо извршили у пролеће четврте године живота где смо формирали изглед жбуна и одстранили све младаре који су избијали око жбуна.

 

ОПШТЕ!

Лешник је на латинском језику добио име по коренима речи које у преводу значе капица, кацига. То су изрази јоји веродостојно осликавају изглед тог плода у природном облику, на стаблу, оклопљеног својом "капицом".

Језгре лешника су веома богате хранљивим материјама због чега су изузетно тражени у индустрији кондиторских производа, за израду колача у домаћинству и у фармацији.

Низак садржај воде у језгру, које је заштићено љуском, омогућава знатно боље и дуже чување плодова од плодова других воћних врста.

Према хемијским анализама, језгро лешника садржи:

Врста намирнице

Јестиви део

Вода

Енергија

Укуп.

Минерали

Витамини

Масти

Na
K
Ca
Mg
P
Fe
Zn
Cu
B1
B2
B6
C

Јединица мере

g

g

kj

kcal

g

 mg

mg

mg

 mg

 mg

 mg

 mg

mg

 mg

 mg

 mg

 mg

Лешник сирови

36

41

1590

380

36.0

1

350

44

56

230

1.1

2.40

0.21

0.40

-

0.55

Tr

Лешник суви

50

6

2933

701

69.0

2

600

200

-

300

3.0

-

-

0.40

0.07

0.25

-

Лешник у свом саставу садржи значајне количине есенцијалних масних киселина а уз њих и потребне витамине и минерале који спречавају њихову оксидацију. Језгро је врло богато витаминима Е и А који су познати као антиоксиданти, што значи да имају својство спречавања стварања слободних радикала, а самим тим и развој рака. Фитостерол из овог плода, који се зове ситостерол, снижава холестерол у крви.

 

Сорте лешника:

  • Tonda Gentile delle Langhe

Италијанска сорта настала у области Пијамонта где се и највише гаји. Не подноси влажна и магловита подручја. Жбун је среднје развијености и формира доста изданака. Ресе се формирају у групи и отварају се од средине децембра до средине јануара. Самобесплодна је сорта са слабом клијавошћу полена због чега су јој потребни опрашивачи. За њу су добри опрашивачи Mоrtarella, Cosford, Tonda Gentile Romana, Negret и Халски џин. Отпорна је према зимским мразевима. Сазрева рано, половином августа.

Плод је средње крупан (у просеку 2,5 гр), у групи их има 2-3, округластог су облика са заоштреним врхом, лако испадају из омотача, имају танку љуску али тврду. Радман плода је око 47%. Језгро је лоптасто, боје слонове кости, чврсто, ароматично и врло квалитетно.

  • Tonda Gentile Romana

Италијанска сорта која се највише гаји у средњој Италији. Жбун је средње бујности и расте прилично усправно, формира мало изданака па се може гајити и као стаблашица. Сазрева у првој половини септембра. Отпорна је према зимским и каснијим пролећним мразевима. Цвета од средине јануара до средине фебруара. Добар је опрашивач за већину сорти.

Плод је средње крупан (у просеку 2,7 гр), у грозду просечно има 3,2 плода, округлог је облика, омотач је нешто дужи од плода, љуска танка, пругаста и светло кестенасте боје. Лако испада из омотача. Радман плода је око 45%.

  • Tonda di Giffoni

Италијанска сорта која потиче са Сицилије. Жбун је бујан. Осетљива је на касне пролећне мразеве. Реса рано. Самобесплодна је тако да су јој потребни опрашивачи. Добро је опрашују Tonda Gentile Romana, Okrugli beli i Mоrtarella.

Плод је округластог облика, масе око 2,6 гр тамно браон боје, љуска средње танка, у грозду просечно има 2,8 плода. Омотач је дужи од плода али плод лако испада када сазри. Радман језгра је око 46%. Језгро је округласто и бело.

  • Mortarella

Италијанска сорта која се највише гаји у рејону Кампаније. Жбун је средње бујности и веома је родна. Цвета средње рано и има изражену хомогамију. Отпорна је на ниске температуре. Добро је опрашују Tonda Gentile Romana, Cosford i Daviana.

Плод је округластог облика масе око 2,1 гр. Омотач је дужи од плода, љуска танка са дискретним пругама и лако се ломи. Радман језгра је око 45%. У грозду има у просеку 4,5 плода.

Нешто више о лешницима можете сазнати овде. 

     
All raights reserved by Zoran Novaković 2010 - 2019